Wat is anomalous propagation (ANAPROP) ?

Wat is anomalous propagation (ANAPROP) ?
Wat is anomalous propagation (ANAPROP) ?

Kort gezegd, anomalous propagation (ANAPROP) is een vorm van radiogolffrequentie-propagatie die ontstaat door een ongebruikelijke verdeling van temperatuur en vochtigheid in de atmosfeer.

Dit kan leiden tot verhoogde verliezen en interferentie met radiocommunicatie op bepaalde frequenties.

Hoe werkt het in radar?

Voor radar systemen is anomalous propagation een belangrijk aspect om rekening mee te houden. De posities van de radar echo’s zijn afhankelijk van de standaard afkoeling van de temperatuur hypothese.

Echter, de werkelijke atmosfeer kan sterk afwijken van de norm. Anomalous Propagation (AP) verwijst naar valse radar echo’s die vaak worden waargenomen wanneer rustige, stabiele atmosferische omstandigheden, vaak geassocieerd met super refractie in een temperatuur inversie, het radarstralen naar de grond richten. De reflectie van deze golven kan leiden tot onnauwkeurige afstanden of richtingen, wat kan leiden tot fouten in de radar detectie van objecten.

Hoe kan men ermee omgaan?

Er zijn verschillende manieren om anomalous propagation te compenseren of te voorkomen in radar systemen. Een van de meest gebruikelijke methoden is door het gebruik van meerdere radar antennes in verschillende posities, waardoor men in staat is om de onnauwkeurige echo’s te onderscheiden van de juiste echo’s. Andere methodes zijn het gebruik van meerdere frequenties, gebruik van radargolven met langere golflengten en het monitoren van de atmosferische omstandigheden.

Hoe werkt het op de ham banden?

Voor radioamateurs, ook wel “hams” genoemd, kan anomalous propagation een uitdaging zijn tijdens hun communicatie op de ham banden. Dit komt omdat de golven die zij gebruiken vaak langer zijn dan die van andere radiocommunicatie, zoals CB-radio of marifoon. Hierdoor zijn ze meer vatbaar voor interferentie en verliezen door anomalous propagation. Echter, sommige hams nemen voordeel van anomalous propagation effecten om de afstand te vergroten waarover ze kunnen communiceren.

En wat met de 27 MHz band?

De 27 MHz band, ook wel bekend als de CB-band, is een van de frequenties die vaak wordt gebruikt voor anomalous propagation. Dit komt omdat de golven in deze band kort genoeg zijn om van de effecten te profiteren, maar ook lang genoeg om verder te reiken dan de normale radiogolfhorizon.

Voor CB-radiogebruikers kan dit leiden tot interferentie met andere stations op dezelfde frequentie, of zelfs tot vervorming van de uitgezonden signalen.

Dit is de reden dat je vaak Amerikanen, Fransen en Spanjaarden hoort op de 27 Mhz banden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here