Geheime zender kopen

Illegale radiouitzendingen kunnen je veel geld kosten

Ik krijg veel email met de vraag waar je een “geheime zender” kan kopen voor uitzendingen op de FM, op niet gebruikte frequenties. Mijn standaard antwoord is dat je mag uitzenden op de FM, met een zeer laag vermogen en dat dit legaal is. Echter als je met zwaardere vermogens wil gaan uitzenden, is dit illegaal, tenzij je met een kunstantenne (Dummyload) het uitgangsvermogen beperkt tot 50 mW.

Zodra je een zwaarder vermogen gaat gebruiken, wordt je gevonden. Tegenwoordig beschikt de overheid over apparatuur waarmee je nauwkeurig kan worden bepaald waar een uitzending vandaan komt. Een kruispeiling geeft aan waar de antenne staat. Zodra je regelmatig gaat uitzenden, kun je een bezoek verwachten van een opsporingsambtenaar, met ondersteuning van de politie, waarna tot in beslagname wordt overgegaan van alle apparatuur die bij de zendinrichting behoord. Ook krijg je een geldboete, die aardig kan oplopen.

Als meer wilt weten over de toezicht op illegale uitzendingen bezoek dan onderstaande website.

https://www.agentschaptelecom.nl/onderwerpen/radio-en-televisie/aanpak-illegale-uitzendingen

Via internet kun je bijvoorbeeld bij aliexpress zendapparatuur kopen, die zonder problemen naar Nederland worden gestuurd. Dit is overigens legaal, maar zodra je deze aanzet, is dit illegaal.

Het lijkt allemaal heel leuk en spannend, maar je moet het risico niet willen lopen, want er zijn veel alternatieven, zoals Radiozendamateur N of F licentie halen, waarmee je legaal kunt gaan uitzenden en experimenteren.

Ook kun je nog steeds op de 27MC legaal, zonder vergunning gaan uitzenden. Tevens is het mogelijk een eigen commerciële radio zender te starten.