‘Radio Maria Nederland’ , een nieuwe katholieke radiozender

‘Radio Maria Nederland’ , een nieuwe katholieke radiozender op de middengolf

‘s-Hertogenbosch – 30 januari 2008- In de nacht van donderdag op vrijdag (31 januari/1 februari) a.s. zal de katholieke radiozender Radio Maria via de middengolffrequentie AM 675 gaan uitzenden. Radio Maria heeft de frequentie overgenomen van Arrow Classic Rock.
Dit hebben beide zendgemachtigden vandaag bekend gemaakt. Over de details van de overname wensen beide partijen geen mededelingen te doen.
Arrow Classic Rock had geen directe behoefte meer aan de middengolffrequentie, aangezien zij sinds afgelopen zomer in heel Nederland via FM is te ontvangen.

Programma’s
Radio Maria Nederland is onderdeel van een wereldwijd katholiek radionetwerk en zal de eerste drie maanden een beperkte programmering uitzenden met -religieuze- muziek. Daarna is er een geleidelijke overgang naar programma’s waarin liturgie, gebed, bezinning en geloofsonderricht centraal staan.
Radio Maria sluit aan bij de tradities van de rooms-katholieke Kerk, maar staat niet met de rug naar de maatschappij. De nieuwe zender richt zich op verschillende groepen in kerk en samenleving: kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. De radiozender wil programma’s brengen die kerkelijke en maatschappelijke thema’s vanuit katholiek standpunt belichten om zo te laten zien hoe je als christen in de huidige maatschappij kunt staan.

Overal bereikbaar
Het bestuur van Radio Maria ziet in het medium radio een buitengewoon instrument van evangelisatie. Een radiozender kan mensen overal bereiken, thuis, op het werk, in het ziekenhuis of instelling en natuurlijk in de auto. “Door te luisteren komt men tot geloof, en wat men hoort is de verkondiging van Christus” (Rom.10, 17), aldus de apostel Paulus in zijn brief aan de Romeinen.
Het woord van God en de liefde van Zijn hart, op de juiste golflengte naar de mensen brengen, dat wil Radio Maria doen: spreekbuis zijn van het evangelie.
De zender richt zich niet alleen op christelijke luisteraars, maar staat open voor iedereen die geïnteresseerd is in een christelijke levensvisie. De nieuwe radiozender wil vooral interactief zijn, waarbij de luisteraars een grote inbreng hebben.
“Radio Maria is een zender met een goede frequentie”, zo zei kardinaal Joseph Ratzinger, de huidige paus Benedictus XVI, eens bij een bezoek aan een van hun studio’s.

Lekenorganisatie
Radio Maria is een vrijwilligersorganisatie -met enkele mensen in vaste dienst-, en verkeert in Nederland nog in de opstartfase. Het radiostation is volop bezig met de werving van vrijwilligers die de productie, presentatie en de techniek voor hun rekening gaan nemen. De studio van Radio Maria komt in Den Bosch.
De oprichters van de zender zijn leken en in die zin is de nieuwe zender een vrucht van het Tweede Vaticaans Concilie, waar gewezen werd op de eigen verantwoordelijkheid van de gelovigen.
Radio Maria Nederland heeft geen commercieel doel, zendt geen reclame uit en is financieel geheel afhankelijk van giften.

Oorsprong
De oorsprong van Radio Maria ligt in Italië, waar verschillende parochies hun eigen lokale zenders voor religieus nieuws en zingeving beheerden. Deze zenders werden samengevoegd tot één netwerk. Later ging Radio Maria (één van de meest beluisterde zenders in Italië) nationale programma’s maken. Daarna werd het werkterrein verlegd naar andere landen. De World Family of Radio Maria is inmiddels op alle continenten van deze aardbol actief, in ruim vijftig landen.

Vanaf 1 februari a.s zendt Radio Maria Nederland uit, 24 uur per dag op middengolffrequentie AM 675.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here