Legale etherpiraten

Happy children playing on the beach at the sunset time.
Legale etherpiraten

Veel radio amateurs zijn hun hobby begonnen als piraat. D.w.z. ze bouwden een FM zender en begonnen via de 3 meter band (88 mhz t/m 108 mhz) contact te maken met elkaar of ze begonnen radioprogramma’s uit te zenden. Dit is verboden door de Nederlandse wetgeving.

Een FM zender is vrij gemakkelijk te bouwen. Schema’s genoeg te vinden op internet, onderdelen zijn vrij verkrijgbaar. En als je deze niet kunt vinden, dan kun je er één kopen bij aliexpress voor maar €3,97 (vermogen 50 Ma).

Sterkere FM zenders, die niet goed zijn ontworpen, zonder goede filters, veroorzaken storingen op de luchtvaartband en kunnen hierdoor luchtvaartincidenten veroorzaken. Ook kunnen zij storingen veroorzaken van uitzendingen van legale omroepen. Erger nog, er kunnen ook storingen worden veroorzaakt bij de hulpdiensten, die gebruikmaken van C-2000 apparatuur.

Op de 27 mhz, zijn ook piraten actief, dit zijn mensen die legale middelen gebruiken, maar hieraan een lineair toevoegen of illegale zendapparatuur gebruiken die meer vermogen levert dan wettelijk is toegestaan. In de begin jaren van de 27 mhz, werd apparatuur opgeschroefd naar een hoger vermogen of er werd een andere transistor geplaatst (MRF 237) waardoor er meer vermogen werd geleverd.

Iedereen kan zendapparatuur kopen, maar niet iedereen mag deze gebruiken. Ook een zendamateurs met een licentie kunnen een etherpiraat zijn. Bijvoorbeeld als je zendvermogen gebruikt die niet bij je licentie behoort. Bijvoorbeeld 100 watt zendvermogen voor een radiozendamateur N Licentie, terwijl 25 watt is toegestaan.  Een zendamateur mag ook niet uitzenden op de 27 mhz frequentie met niet toegestane apparatuur.

fm zender
fm zender

Via aliexpress kun je voor een paar euro zendapparatuur kopen voor de 3 meterband. Dit is de band waarop de omroepen actief zijn, zoals NPO. Je kan een FM zender kopen van 7 watt, die kan uitzenden in stereo en die een middel grote plaats kan bestrijken, mits je er een goede antenne aankoppelt. De prijs is rond de €45. Je mag dit soort zenders bezitten, je mag deze uittesten op een dummyload. Maar je mag deze net zonder dummyload gebruiken anders ben je strafbaar volgens de telecom wet.

FM zender 200mA
FM zender 200mA

Je kan wat goedkoper een FM zender kopen, met een laagvermogen.

Voor €7,50 koop je een laagvermogen FM zender met een zendvermogen van 200mA in stereo. Dit is niet zoveel vermogen en het bereik met een stukdraad is ongeveer 100 meter.

Je zou denken dat dit is toegestaan. Echter deze apparatuur mag geen hoger uitgezonden vermogen hebben van  50 nW e.r.p. Dus het gebruik van deze kleine FM zender mag niet, tenzij je deze terugbrengt naar een vermogen van maximaal 50 nW e.r.p.

Het terugbrengen van het vermogen is mogelijk door in de antenne uitgang een weerstand van 50 ohm te plaatsen (aan gesloten aan de min).

Let op!! Als je, je schuldig maakt aan illegale uitzendingen en je wordt opgespoord door het Agentschap Telecom, dan krijg je gelijk een bestuurlijke boete. Deze boete kan hoog oplopen. Bezit van radiozendapparatuur is niet strafbaar, maar het (verkeerd) gebruik wel.

Als je graag wilt experimenteren, met radiotechniek, wordt dan zendamateur. Binnen de regels van je zendlicentie (N of F) kun je, uitleven op je radiohobby.