Veel amateurs met een zendlicentie zijn begonnen op de 3 meter, met zelfgebouwde apparatuur. Tussen de 100 Mhz en 108 Mhz was ons domein. Het bouwen van een FM zender had geen moeilijkheids graad. Wij als onderzoekende amateurs, gebruikte onderdelen uit oude radio’s en TV’s. Wat wij toen deden, was verboden, want door onze activiteiten kon er storingen ontstaan op radio, tv, hulpdiensten en de luchtvaartband. Deze eenvoudige zenders harmonieerden geweldig.
Wie is er niet met een Jostikit begonnen
Ik ben ooit begonnen met een schema begonnen, die op school hadden besproken tijdens de natuurkunde les en handvaardigheid. Op deze manier leerden wij heel wat van elektronica, hoe het een beetje werkte. Veel jongeren hadden een PHILIPS EXPERIMENTEER DOOS EE2003, deze was erg populair. Ik bouwde de schakelingen zwevend of met behulp van een experimenteerplaat van de Philips EE2003.
Zendamateurs
Wij vonden ons zendamateurs, wij maakten verbindingen op de 3 meterband, of en toe werd er collega’s uit de lucht gehaald, die uit gepeild werden of storingen veroorzaakten. Wij vonden dit onmenselijk en de radiocontrole dienst was onterecht de natuurlijke vijand. En die tijd had ook wat, want er was samenhorigheid, het was gezellig en wij hadden een doel. Wij experimenteerden en gingen met steeds zwaardere vermogens uitzenden, met dito storingen tot gevolg. Wat ergernis en soms verdriet veroorzaakten als wij op zondag, de ontvangst van de kerkradio onbewust verstoorden. Later kwam de 27 MHz, met bakkies met 22 kanalen.
Veel van de zgn 3 meter amateur stapten over naar de 27 mhz en wij modificeerden deze zenderontvangers om met een groter vermogen te kunnen zenden. Wij vervingen de eindtor, door de MRF 237 en vervingen de weerstand, stelden de eindtrap af en i.p.v. 0,5 watt zonden wij met ruim 2 watt uit. Later kwamen de lineairs met vermogens van 25 wat.
Propagatie van signalen
Door de komst van de 27 MHZ leerden wij hoe de propagatie werkt, hoe het weer invloed, wat de invloed is van dag en nacht. De meeste 27 MHZ amateurs zijn gestopt, internet heeft deze rol overgenomen.
Kennis van zendtechniek
Als je op een speelse manier kennis wilt opdoen met zendtechniek, het meten en regelen dan zijn die oude zgn Jostikits een prima leermiddel. Aan de hand van een schema kun je al snel een zender bouwen, die je kan horen op de omroepband. Mag dit ja, alleen met een vermogen van 50 nW e.r.p. Je mag voor eigen gebruik hierop zenden.
Je kan ook gebruik maken van een experimenteerboord uit een Philips experimenteerdoos. Dit heeft als voordeel dat je snel en makkelijk onderdelen kunt vervangen of de schakeling kunt aanpassen.
Let op laagvermogen, je mag maar uitzenden met 50 nW. In het schema wat ik ooit heb gebruikt heb ik een aantal weerstanden in de schakeling aangepast, zodat deze “zender” niet boven de 50 Mw komt. Hij doet het alleen met een radio op 50 cm afstand, als het draad iets langer is, haal je net aan 2 meter afstand. Je kan hierop veilig op experimenteren, zonder dat je storingen veroorzaakt.