YAESU FT-891 HF/50 MHz All-Mode mobiel transceiver ervaring

Ter vervanging van mijn YAESU 901D voor de HF amateurbands, heb ik een YAESU FT-891 aangeschaft. Dit is een mobiele versie, die je ook als basisstation kunt gebruiken.

Mijn minimale aanschafcriteria waren:

 1. Frequentiebereik
  1. ontvangst 30 kHz-30 MHz
  2. Zenden alle HF amateur banden
 2. Modes USB, LSB, CW, AM, FM
 3. Vermogen Maximaal 100 watt
 4. Optie voor een autotuner
 5. USB port voor digitale radio
 6. Prijs 600 tot 800 euro
 7. Mobiel of vast station

Ik heb op internet rond gekeken naar zendontvangers die aan deze criteria voldeden. De YAESU FT-891 HF voldeed aan deze eisen, de Icom IC-718 HF transceiver niet, deze had geen USB port om digitale radio, zoals RTTY mogelijk te maken. Verder viel de ICOM IC-718 in de prijsrange. Beide zendontvangers hadden goede referenties.

Specificaties

 1. Frequency Range: Tx: 1.8 – 54 MHz (Amateur Bands Only) Rx: 30 KHz – 56 MHz. Middels een extra optie kunnen je op alle frequenties zenden. Het is ook mogelijk om middengolf en lange golf omroepzenders te ontvangen.
 2. Modes of Emission: A1A (CW), A3E (AM), J3E (LSB, USB), F3E (FM)
 3. Output Power: 100W SSB/CW/FM (AM: 25W)
 4. USB Port en aansluiting voor een autoturner
 5. Prijs 690 euro.

Ik ben nu bezig deze radio te testen. Het zendvermogen is 100 watt, dus als je op dit vermogen wilt gaan zenden heb je zware voeding nodig van minimaal 13,8 volt en 10 ampère. Zonder een dergelijke voeding kun je niet zenden.

Voordat ik alles heb uitgetest heb ik de snoeren voorzien van degelijke aansluiting van de voeding. Ik gebruik een voeding 13,8 volt en 20 ampère. Door de voedingsaansluiting en snoer, gaat bij het zenden een vermogen van 100 watt, dus enige voorzichtigheid is geboden.

Voor dat je deze transmitter uitprobeert moet je hem testen met een watt meter en een dummyload. Bij mijn test gaf de YAESU FT-891 het volledige vermogen en was stabiel.

Middels de USB uitgang kan ik deze aansluiten op de computer en gebruik maken van JS8 (communication mode based on FT8.) en ham radio deluxe.

Ik ben tevreden over mij aankoop en met name het grote bereik van de HF banden. Naast zendamateur ben ik ook luister amateur en het bereik van ontvangst bereik van 30 KHz – 56 MHz is echt goed.

Het vermogen is meer dan voldoende voor iemand met een N licentie. Er zijn voldoende uitbreidingen te verkrijgen. Met de N licentie, mag je op de meeste amateurbanden met 100 watt zenden.

Mijn volgende stap is het aanschaffen van een Externe S-meterindicatoren en een automatische antenne tuner de YAESU FC-50.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here