Vandaag is de herdenking van de overgave van Japan op 15 augustus 1945

0
152

Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan aan de geallieerden, na de twee atoombommen op de steden Hiroshima en Nagasaki werden afgeworpen nam de Japanse keizer Hirohito het besluit voor de capitulatie van Japan.

De akte van capitulatie werd op 2 september 1945 ondertekend.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog waren er verschillende conferenties van de geallieerden die zowel in Europa als in het Verre Oosten resoneerden. Op 26 juli 1945 werd de verklaring van Potsdam openbaar gemaakt waardoor de bal in het kamp van Japan lag. Japan kon kiezen voor een vredevolle overgave in ruil voor enkele voorwaarden. Het was voor Japan een moeilijke besluitvorming, maar door een verkeerde interpretatie van het Japanse woord mokusatsu (黙殺) kwam alles in een stroomversnelling. Door deze misinterpretatie ging de Verenigde Staten over tot de inzet van atomaire wapens.

Met de Potsdamverklaring stelden de geallieerden een ultimatum aan Japan: een vredevolle overgave, waarbij Japan zich zou moeten neerleggen bij enkele voorwaarden. Zo was een van de voorwaarden de neutralisatie van de autoriteiten en hooggeplaatste personen die de Japanse bevolking hadden misleid en het imperialistische gedrag van Japan hadden mogelijk gemaakt.

Een andere voorwaarde was dat alle militaire machten van Japan moesten worden ontmanteld zodat ze op militair vlak geen bedreiging meer vormden. Ook werd de soevereiniteit van Japan terug herleid tot de vier grote eilanden (Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu) en werd Japan verplicht alle mogelijke belemmeringen van democratie te verwijderen zodat Japan een land zou worden waar democratie en vrijheid heerste.

De geallieerden zouden in ruil die bedrijven laten bestaan waardoor de Japanse economie kon blijven draaien en Japan kon herstellen van de oorlog. Ook zouden de geallieerden de bezetting van Japan opheffen nadat de westerse doelen in Japan werden bereikt en er een democratische overheid was aangesteld naar de wil van de Japanse bevolking.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here