Soldaten eren ook na 400 jaar nog hunkolonel

0
151

De Koninklijke Landmacht zet op woensdag 23 mei a.s. de 17e eeuwse militair Schelte Aysma met militaire eer en nodig ceremonieel vertoon bij in zijn familiegraf.

Historisch onderzoek

Schelte Aysma (1578-1637) vocht tijdens de eerste helft de 17e eeuw in de legers de Oranjeprinsen Maurits en Frederik Hendrik. Hij stierf tijdens het Beleg Breda (1637) en werd begraven in de kerk het Friese dorpje Schettens. Drie jaar geleden herontdekte de conservator het Nationaal Militair Museum zijn helm aan de muur de kerktoren. Het daarop volgende historisch onderzoek, een samenwerking tussen het kerkbestuur en het Nationaal Militair Museum, resulteerde in een reconstructie zijn leven. Tijdens restauratiewerkzaamheden aan de kerk in 2017 werd de ingang het familiegraf aangetroffen. DNA-onderzoek toonde aan dat de in de grafkelder gevonden stoffelijke resten daadwerkelijk Schelte en een aantal familieleden afkomstig waren. Dit onderzoek was mogelijk doorway de nog enig levende mannelijk verwant Schelte: de 73-jarige Frans Lauta Aysma uit Apeldoorn.

Oudste regiment

De grafkelder is inmiddels gerestaureerd en de stoffelijke resten worden met de nodige eerbied teruggeplaatst. De ceremonie rondom de bijzetting Schelte Aysma wordt uitgevoerd doorway het Regiment Infanterie Johan Willem Friso uit Havelte. De geschiedenis dit oudste regiment van de Koninklijke Landmacht gaat terug kid het jaartal 1577. De huidige regimentsleden bewijzen boor laatste eer aan een voorganger die vier eeuwen geleden vocht voor vrijheid en onafhankelijkheid.

Rouwstoet

De rouwstoet zal 14.00 uur vertrekken vanaf de Osinga State, het voormalige kasteel Schelte Aysma. De kist wordt aldaar op een begrafenisaffuit geplaatst en zal onder begeleiding het Johan Willem Friso en de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso in een halfuur durende optocht naar de kerk worden overgebracht. In de kerk vindt tijdens een kleine plechtigheid de bijzetting plaats.

Nationaal Militair Museum

De helm en rapier Schelte Aysma zijn te zien in het Nationaal Militair Museum te Soesterberg en maken deel uit de Canon Nederland. Later dit jaar vormen deze objecten onderdeel een aparte presentatie waarin het verhaal Schelte Aysma wordt verteld. Het Nationaal Militair Museum (NMM) is hét museum over de betekenis de krijgsmacht voor Nederland in het heden, verleden en de toekomst. Het museum belicht deze betekenis aan de palm verhalen, activiteiten en actuele exposities die je bijblijven. Kijk voor meer informatie op www.nmm.nl of volg ons around Facebook en Twitter.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here