Rosie the Riveter dag in het Bevrijdingsmuseum

0
160
Rosie the Riveter dag in het Bevrijdingsmuseum

Ze lasten, tekenden, vlogen, typten, sloegen klinknagels en nog veel meer. Rosie the Riveter, dat was de naam voor de Amerikaanse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar en soms gevaarlijk werk verrichtte in de oorlogsindustrie, om zo de geallieerde soldaten in Europa en de Pacific van materiaal te voorzien. Tussen de 6 en 12 miljoen Amerikaanse vrouwen pakten de hamer en het lasapparaat op en maakten alles, van jerrycans tot vliegtuigen. Mede dankzij hun werk was de bevrijding mogelijk. Op zondag 8 mei a.s. (Moederdag) presenteert het Bevrijdingsmuseum een spetterende dag over deze vrouwen, met lezingen, film en live muziek.

De historici Wietske van der Spek en Rense Havinga vertellen hoe het de Rosies verging op de werkvloer, welke liedjes en posters er gemaakt werden voor de werving en hoe de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt voor goed veranderde. We horen waarom Rosie the Riveter (Rosie de klinknagelschieter) hét symbool werd van de werkende vrouwen, terwijl ook Tilly the Typist en Jenny on the Job bekende boegbeelden werden. Daarnaast zijn hits als ‘Mama’s making bombers for the boys to fly’ te horen en vertellen Rosies hun eigen verhaal in de documentaire ‘Rosies: Stories from the Home Front’. Tussen iedere presentatie is er live muziek: de meest beroemde nummers over Rosie the Riveter uitgevoerd door Majorie Scholtz.

Het programma is doorlopend van 13.00-16.30 uur. Dit betekent dat de bezoeker op elk moment kan aanschuiven bij één van de programma-onderdelen en ook het museum zelf kan bezoeken. U hoeft hiervoor niet te reserveren.

Dit is een origineel bericht van Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 8 mei 2016 van 13.00-16.30 uur.
Standaard entreeprijzen Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig.
Informatie: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl, www.bevrijdingsmuseum.nl
Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here