Computer Aided Design (CAD)

Design Students Working In CAD/3D Printing Lab Together
Design Students Working In CAD/3D Printing Lab Together

CAD is een letterwoord dat staat voor computer-aided drafting. Nadien is dit geëvolueerd naar computer-aided design.

Vrij vertaald in het Nederlands betekent dit “met behulp van de computer tekenen en/of ontwerpen”, of, korter, “computergesteund ontwerpen”.

CAD wordt toegepast in diverse vakgebieden waaronder de architectuur (ook wel ‘Computer Aided Architectural Design CAAD), bouwkunde, landmeten, civiele techniek, stedenbouw, technisch beheer, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en elektronica, staalbouw, wegenaanleg, topografie, industrieel ontwerp, en archeologie.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen 2D-, 2½D- en 3D-systemen. De 2D-systemen worden gebruikt om technische tekeningen te maken, de 2½D-systemen zijn een uitbreiding met diepte voor CNC-gestuurde machines (CAM) en de 3D-systemen werken met draad-, oppervlakte-, volume- of solid-modellen. Met deze laatst genoemde kunnen dan bij sommige implementaties ook weer min of meer volledige 2D-tekeningen gegenereerd worden.

De meeste CAD-systemen werken (of zijn compatibel) met het DWG-formaat (DraWinG).

In de bouwkunde, civiele techniek en installatietechniek is de volgende stap in CAD-tekensystemen, na het 3D-systeem, het BIM: Building Information Model of Bouwwerk Informatie Model. Aan 3D-objecten wordt ook andere gegevens gekoppeld. Het uitwisselingsformaat van BIM is IFC.

AutoCAD is een CAD-programma dat is bedoeld om technische tekeningen te maken. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om 3D-modellen te maken. Het is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Autodesk in samenwerking met en in opdracht van het Amerikaanse Ministerie van Defensie. In 1982 werd AutoCAD als commercieel product op de markt geïntroduceerd.

<strong>Toepassing</strong>

AutoCAD wordt onder andere gebruikt in de architectuur, bouwkunde, civiele techniek, ruimtelijke ordening, landmeetkunde, werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Voor verschillende toepassingen zijn verschillende uitvoeringen gemaakt: bijvoorbeeld AutoCAD Mechanical, AutoCAD Architecture, AutoCAD MAP, AutoCAD Civil 3D. Daarnaast is sinds 1993 de goedkope versie AutoCAD LT beschikbaar. In deze Low Technology versie (ook vaak als AutoCAD Light omschreven) ontbreken mogelijkheden van de volledige versie, met name de scripttalen AutoLISP en VBA en deels de 3D ondersteuning.

Het vectorgeöriënteerde bestandsformaat van AutoCAD-tekeningen is DWG (DraWinG). Het uitwisselen van tekeningen met CAD-programma’s van andere makelij kan middels het eveneens vectorgeöriënteerde bestandsformaat DXF (Drawing eXchange Format), dit is de ASCII-equivalent. De meeste CAD-pakketten kunnen een DXF-bestand probleemloos openen en in toenemende mate kunnen CAD-pakketten een DWG-bestand direct openen en bewerken, of hebben ze zelfs DWG als native bestandsformaat.

De laatste jaren werd de grootte van zowel het DWG-, als het DXF-formaat steeds meer een bezwaar, omdat er veel via e-mail en internet wordt uitgewisseld. Als oplossing is nu het DWF (Drawing Web Format) ontwikkeld. Het opslaan in DWF-formaat wordt door alle Autodesk-producten ondersteund, terwijl de viewer gratis kan worden gedownload. Ook de DWG-viewer is tegenwoordig gratis.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here