CATIA (Computer Aided Three dimensional Interactive Application)

CATIA (Computer Aided Three dimensional Interactive Application) is een driedimensionaal CAD-programma dat door Dassault is ontwikkeld voor het ontwerpen van constructies. Het wordt wereldwijd aangeboden door IBM. Met behulp van deze software worden vliegtuigen en schepen ontworpen. Ook in de autoindustrie wordt CATIA veel toegepast, zowel door de autofabrikanten zelf als door de toeleveranciers (OEM’s).

Door integratie van conceptualisering, vormgeving, opbouw tot en met functie-analyse wordt tijd en geld bespaard

Eind jaren 70 en begin jaren 80 van de 20e eeuw werd het computerprogramma ontwikkeld door vliegtuigbouwer Dassault voor het ontwerpen van het jachtvliegtuig Mirage. Het CAD-programma werd aanvankelijk CATI genoemd, dat staat voor Conception Assistée Tridimensionnelle Interactive (interactief ondersteund driedimensionaal ontwerp). CATI was deels gebaseerd op CADAM, een 2D ontwerpprogramma dat Dassault in 1975 had gekocht van Lockheed. De naam werd gewijzigd in CATIA in 1981 toen Dassault een dochteronderneming, Dassault Systemes, opzette om het computerprogramma verder te ontwikkelen en te verkopen aan andere bedrijven.

In 1988 werd CATIA versie 3 overgezet van mainframe naar Unix. In 1992 werd het doorontwikkelde CADAM (Computer Augmented Design And Manufacturing) van IBM gekocht en een jaar later kwam CATIA CADAM V4 op de markt. Deze vierde versie was beschikbaar voor vier verschillende Unix besturingssystemen. In 1998 werd een geheel nieuw opgezette versie gelanceerd, CATIA V5, die ook kon worden gebruikt met het Windows NT besturingssysteem en vanaf 2001 met Windows XP. In 2008 kwam CATIA V6 op de markt. Deze versie is alleen nog beschikbaar voor Windows besturingssystemen.

Download en aanschaf: Dassalt Systemes

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here