Agentschap Telecom publiceert Jaarwerkplan Toezicht 2019

De veiligheid en goede werking van in de handel gebrachte apparatuur is in 2019 een van de speerpunten in het toezicht van Agentschap Telecom. Dat staat in het Jaarwerkplan Toezicht dat het agentschap vandaag presenteerde.

Consument en bedrijfsleven moeten er op kunnen vertrouwen dat onder andere draadloze apparatuur betrouwbaar is, ongestoord werkt en veilig te gebruiken is.  Zeker nu er steeds meer draadloze apparatuur op de markt komt en het gebruik van bijvoorbeeld telefoons, tablets, smart watches en andere ‘slimme’ apparatuur alleen maar toeneemt. Dat geldt ook voor meet- en weegapparatuur. Die moeten betrouwbare meetresultaten geven. Agentschap Telecom verscherpt daarom het toezicht op de online handel en doet op basis van risico-analyses onderzoek naar apparatuur.

Het toezicht op de cybersecurity van onze energievoorziening en digitale serviceproviders krijgt volop aandacht. Daarmee draagt Agentschap Telecom bij aan de continuïteit van belangrijke vitale infrastructuren waar Nederland dagelijks afhankelijk van is.

Daarnaast signaleert het agentschap dat de komst van 5G leidt tot een transitie in de telecomnetwerken. Telecommunicatie schept mogelijkheden voor allerlei nieuwe diensten en toepassingen in bijvoorbeeld de landbouw of het verkeer (zelfrijdende auto’s). Dat vergroot het maatschappelijke belang van snelle en betrouwbare mobiele netwerken. Agentschap Telecom doet daarom in 2019 onderzoek naar de impact van toekomstige technologieën op de beschikbaarheid en storingsgevoeligheid van netwerken en onderzoek naar de continuïteit van spectrumafhankelijke bedrijfsprocessen onder ander bij het midden- en kleinbedrijf.  Zo houdt Agentschap Telecom Nederland veilig verbonden.

Documenten

  • Jaarplan Toezicht 2019 Agentschap Telecom

    Jaarplan | 04-02-2019

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here