PHILIPS EXPERIMENTEER DOOS EE2003

Philipsexerimenteerdoos EE2003
PHILIPS EXPERIMENTEER DOOS EE2003

De in Philips experimenteerdoos aanwezige handleiding is een prima inleiding in de elektronica. Je leert van d.m.v. eenvoudige schakelingen, de elementaire werking van de elektronica. De EE2003 was de meest populaire doos. De handleiding EE2003 is te downloaden. Maar je kunt deze ook voor een paar euro kopen op marktplaats. Er zijn twee montageplaten en een bedieningspaneel aanwezig, waarmee je tal van experimenten mee kunt doen.

Voor iemand wilt beginnen als zendamateur, biedt experimenteerdoos, de mogelijkheden om op een speelse manier je de basiskennis eigen te maken die nodig is voor de N-examen voor zendamateur. De experimenteerdoos is veilig, er wordt alleen gebruik gemaakt van een 9 volt batterij. De gebruikte spanning is gelijkstroom. Er zitten bouwschema’s in voor een AM (middengolf 531 kHz tot 1602 kHz) en FM (88 t/m 108 mhz) ontvanger. Het is ook mogelijk om een kortegolf ontvanger ( 5 mhz t/m 10 mhz) te bouwen.

De ontvangers zijn van superregeneratieve type, dit betekend dat deze ontvanger zeer gevoelig is en deze veel storingen ontvangt. Die storingsbronnen kan, een computer zijn of ander elektrisch apparaat.

Dit kan echter de pret niet drukken om de basis van elektronica onder de knie te krijgen. De middengolf ontvanger is in 2 varianten, de diode ontvanger, waarmee je alleen sterke middengolf stations kunt ontvangen. In Nederland zijn bijna geen sterke middengolfstations te vinden. De middengolf ontvanger met drie transistors, heeft een betere ontvangst.

De onderdelenlijst, bevat meer dan 250 verschillende onderdelen.

De navolgende Elektronische schakelingen kunnen hiermee worden gebouwd.

2.02 Morse Oefen Toestel met luidspreker
4.16 Controle apparaten voor transistors
5.01 Diode ontvanger met luidspreker
5.02 Drie transistor middengolf ontvanger
5.03 Kortegolf ontvanger
5.04 FM ontvanger

Ik heb alleen de schakelingen genoemd, die ik interessant vind om te bouwen. Met het morse oefentoestel kun je morse geluiden genereren. Als je hierop een seinsleutel aansluit kun je hiermee oefenen.

De onderdelen zijn nog steeds verkrijgbaar. Het is zelfs mogelijk andere schakelingen te bouwen dan de originele schakelingen in de Philips experimenteerdoos.